Suyla taharet şart mı?
Hanefilere göre; içine katı ve temiz bir şey karışmış olan su ile, suyun herhangi bir veya bütün özelliklerini değiştirmediği sürece, temizlik yapmak caizdir. Ancak su, mahiyetinden alınarak “sabunlu su” gibi yeni bir isim verilirse veya içine pislikler karışırsa, bu su ile temizlik yapmak caiz değildir.
Taharet alırken su şart mı?
Şüphesiz ki, temizlik sırasında musluktan elbiseye gelen su temizdir. Ancak elbiseyi kirleten su, pisliklerden arındırılmış sudan geliyorsa ve pisliklerden gelen suyun bazı özellikleri değişmişse, o zaman su pis sudur. Söz konusu su vücuda veya elbiseye gelirse, o bölgenin temizlenmesi gerekir.
Su ile taharet almadan namaz kılınır mı?
Mesele 25: Namazda ve küçük pisliklerden temizlenmeyi gerektiren her ibadette abdest almak farzdır. Abdesti olmayan bir kimsenin, vücudunun herhangi bir yerini Kur’an satırına dokunması caiz değildir.
Her idrardan sonra taharet gerekir mi?
İdrar yaptıktan sonra idrar yolunda kalabilecek damlaların veya sızıntıların temizlenmesine dikkat edilmelidir. İdrar yolu bu şekilde tamamen kuruduğunda abdest alınabilir.
Banyo yaptıktan sonra taharet gerekir mi?
Cevap: Eğer yıkanmak bedeni temizlemek içinse abdest yerine geçer.
İdrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Gaz yapınca taharet almak gerekir mi?
“Özü şudur ki, bir kimseden çıkan rüzgâr abdestini bozar. Ancak rüzgâr bir kimseden devamlı olarak çıkarsa, namaz kılmak istediği her farz namaz için abdest almalıdır. Sonra, namaz kılarken rüzgâr ondan çıkarsa, o rüzgâr namazını bozmaz. O kimse, namazını bitirinceye kadar namazına devam etmelidir.
İslama göre taharet nasıl alınır?
Necaset, adet ve lohusalık gibi yasal kirlilikleri gidermek için gereken dinî temizlik. Abdest veya gusül alınamayan hallerde, temiz toprak veya toprak benzeri bir madde ile yüz ve her iki kol meshedilir.
Makatta kalan necaset abdesti bozar mı?
Vücuttan kan, irin, akıntı, önden veya arkadan çıkan herhangi bir şey abdesti bozar. Aynı şekilde, makattan çıkan tenya ve benzeri kurtlar da abdesti bozar. Çünkü bunlar, necasetin bulunduğu yerden çıkarlar (Merğinânî, el-Hidaye, 1/18).
Çok az tuvaletin varken namaz kılınır mı?
Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Klozetten sıçrayan su necis mi?
Abdest ve gusülde kullanılan suya “ma-i musta’mel” (kullanılmış su) denir. “Kullanılmış su”, şer’î kirliliği (hades) giderme özelliğini kaybetmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür su ulaştığı yeri kirletmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).
Tuvalet kağıdı ile taharet olur mu?
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, kağıdın yazı malzemesi olması nedeniyle temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğini, tuvalet kağıdının ise günümüzde temizlik amaçlı üretildiğini, bu nedenle temizlik amaçlı kullanılmasında bir sakınca olmadığını belirtti.
Elbiseye idrar sıçrarsa namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. Kişinin elbisesinde, vücudunda ve namaz kılmak istediği yerde, avuç içi hariç, kan veya idrar gibi necaset varsa veya daha fazla ise, namazı kılamaz. Bu miktardan az necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
İç çamaşırda kaka lekesi abdesti bozar mı?
A: Eğer yıkadıysanız ve üzerindeki eşyaları ve maddeleri çıkardıysanız ve üzerinde hiçbir şey yoksa ve koku da yoksa, o zaman kesinlikle sorun yok, ancak mümkünse değiştirmeniz daha iyi olur. Değiştiremiyorsanız, iyice yıkayıp kurulayın, giyip namaz kılın. Sadece sert cisimler veya sıvı idrar abdesti bozar. 19 Şubat 2022A: Eğer yıkadıysanız ve üzerindeki eşyaları ve maddeleri çıkardıysanız ve üzerinde hiçbir şey yoksa ve koku da yoksa, o zaman kesinlikle sorun yok, ancak mümkünse değiştirmeniz daha iyi olur. Eğer değiştiremiyorsanız, iyice yıkayıp kurulayın, giyip namaz kılın. Sadece sert cisimler veya sıvı idrar abdesti bozar.
Makatta kıpırdama abdesti bozar mı?
Buna göre, bir kimsenin abdesti, makatından bir şey çıktığını hissetmesiyle bozulmaz ve o kimse aldatmadan kaçınmalıdır. İstinca (temizlik) yapıp makatını yıkadığın için, namazdan önce makatını kontrol etmene gerek yoktur.
Klozette sıçrayan su necis mi?
Abdest ve gusülde kullanılan suya “ma-i musta’mel” (kullanılmış su) denir. “Kullanılmış su”, şer’î kirliliği (hades) giderme özelliğini kaybetmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür su ulaştığı yeri kirletmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).
Taharet musluğundan gelen su temiz mi?
Bide musluğu, kişisel hijyen ve temizlik için özel olarak tasarlanmış bir su armatürüdür. Bu musluklar, tuvaletlerde, banyolarda ve tuvalet alanlarında kullanım yoluyla hijyenik temizlik sağlar. Bide muslukları, suyun doğrudan tuvalet alanına yönlendirilmesini sağlayarak etkili temizlik sağlar.
Artık suyla abdest alınır mı?
265- Abdest için çamurlu, temiz sudan başka su bulunmazsa ve namaz vakti de darsa teyemmüm yapılır; vakit yeterliyse, su sakinleşinceye veya herhangi bir sebeple berraklaşıncaya kadar beklenir ve sonra abdest alınır. Elbette çamurlu su, artık su denilmediği zaman münaf olur.
Avrupa’da neden taharet musluğu yok?
Almanya’da klozet musluklarının yasaklanmasının sebebi Almanların kafir olması değil, üstte kalan suyun bakterilerle kirlenip içme suyuna karışarak hastalıklara yol açmasıdır.